Szef kuchni poleca: Ciasteczka owsiane

Szef kuchni poleca: Ciasteczka owsiane

Przepis na: Ciasteczka owsiane

  • płatki owsiane 200g
  • cukier 50g
  • cukier waniliowy 15g
  • mąka pszenna 100g
  • rodzynki 25g
  • proszek do pieczenia 10g
  • woda 100g
  • jaja 100g
  • masło 60g

W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy płatki owsiane i cukier. Mieszamy i prażymy, aż do roztopienia się cukru (ok. 2-3 minuty). Stale mieszamy bo płatki łatwo się przypalają. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do płatków uprażonych z cukrem, dodajemy jajka i cukier waniliowy, a na koniec rodzynki. Dokładnie mieszamy nie przerywając prażenia. Zmniejszamy ogień i powoli dolewamy wodę – aż cała się wchłonie. Z powstałej masy formujemy kulki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub na papierze do pieczenia) i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (temp. 200 ºC) przez 10-15 minut.

Smacznego!