kotlet-pozarski

Szef kuchni poleca: Kotlecik pożarski

Przepis na: Kotlecik pożarski

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka
  • bułka namoczona wyciśnięta
  • jaja
  • cebula
  • olej
  • czosnek granulowany
  • musztarda stołowa
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz czarny

Oczyszczoną cebulę kroimy na pół, polewamy olejem i pieczemy przez 15 min. Olej odlewamy, a cebulę po ostygnięciu mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Bułkę suchą, moczymy przez 2 godz. w chłodnej przegotowanej wcześniej wodzie i odsączamy. Następnie mielimy mięso i wyciśniętą bułkę.
W misce umieszczamy zmieloną masę (mięso, bułkę i cebulę) dodajemy jaja.
Następnie drobno siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do masy wraz z musztardą, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem czarnym i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!