Leczo drobiowe

Szef kuchni poleca: Leczo drobiowe

Przepis na: Leczo drobiowe

Składniki

  • mięso z kurczaka kostka 1 cm
  • cebula
  • olej lub oliwa
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • koncentrat pomidorowy 30%
  • sól, pieprz czarny,
  • czosnek granulowany
  • cukier
  • papryka słodka mielona
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna

Pokrojone mięso z kurczaka marynujemy mieszanką przygotowaną z oleju i przypraw (sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, cukier kryształ i papryka słodka). Całość dokładniej mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w bardzo drobne piórka. W patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy 10 minut i ściągamy z patelni. Zamarynowane mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy do złocistego koloru.
Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w drobne paski i wrzucamy do patelni. Całość dusimy 25 min, do miękkości warzyw, jednakże nie do rozgotowania.
Wrzucamy wcześniej podsmażoną cebulę i dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie.
Na koniec dokładnie siekamy liście pietruszki ręcznie nożem i wrzucamy do patelni.

Smacznego!