Szef kuchni poleca: Zielona zupa krem

Szef kuchni poleca: Zielona zupa krem

Przepis: Zielona zupa krem

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 duże kalarepy
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka buliony warzywnego
  • kilka rzodkiewek
  • 2 pęczki trybuli
  • 125 g kremówki
  • sól, pieprz

Jak to zrobić?

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Kalarepę i ziemniaki obrać i umyć, a następnie pokroić w kawałki. Tłuszcz roztopić, poddusić na nim cebulę. Dolać ziemniaki i kalarepę. Podlać 750 ml wody i zagotować. Dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować ok. 20 minut. Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plastry. Trybulę umyć i posiekać, po czym dodać do zmiksowanej zupy. Doprawić solą i pieprzem. Kremówkę lekko ubić, dodać do zupy i wszystko razem zmiksować. Można udekorować rzodkiewką i listkiem trybuli.

Smacznego!