
Szef kuchni poleca: Kurczak w sosie curry
Przepis na danie: Kurczak w sosie curry
Składniki:
- mięso z kurczaka kostka 1 cm
- cebula świeża
- olej
- marchew
- fasolka szparagowa zielona cięta mrożona
- sól
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- curry
- cukier kryształ
- przyprawa typu vegeta
- mąka pszenna
- śmietana 30%
Rozdrobnione mięso posypujemy przyprawą typu vegeta i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie do patelni na rozgrzany olej wrzucamy mięso i podsmażamy je. Cebulę rozdrabniamy w piórka, wrzucamy do patelni i podsmażamy wraz z mięsem. Następnie marchew rozdrabniamy w grubą kostkę (1,25 cm) i wrzucamy do zasmażonego mięsa i cebuli, dolewamy odmierzoną ilość wody i dusimy do miękkości warzyw. Następnie przyprawiamy (dodajemy odmierzone ilości soli, pieprzu czarnego, cukru, curry i czosnku granulowanego) kontrolując smak. Na koniec wrzucamy fasolkę szparagową ciętą. Całość gotujemy do miękkości fasolki. Dodajemy śmietanę i odkładamy. Dodajemy mąkę pszenną rozmieszaną w wodzie i zagęszczamy potrawę do odpowiedniej konsystencji, zagotowujemy.
Smacznego!