
Szef kuchni poleca: Leczo drobiowe
Przepis na: Leczo drobiowe
Składniki
- mięso z kurczaka kostka 1 cm
- cebula
- olej lub oliwa
- papryka zielona
- papryka czerwona
- koncentrat pomidorowy 30%
- sól, pieprz czarny,
- czosnek granulowany
- cukier
- papryka słodka mielona
- natka pietruszki
- mąka pszenna
Pokrojone mięso z kurczaka marynujemy mieszanką przygotowaną z oleju i przypraw (sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, cukier kryształ i papryka słodka). Całość dokładniej mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w bardzo drobne piórka. W patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy 10 minut i ściągamy z patelni. Zamarynowane mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy do złocistego koloru.
Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w drobne paski i wrzucamy do patelni. Całość dusimy 25 min, do miękkości warzyw, jednakże nie do rozgotowania.
Wrzucamy wcześniej podsmażoną cebulę i dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie.
Na koniec dokładnie siekamy liście pietruszki ręcznie nożem i wrzucamy do patelni.
Smacznego!