Tygodniowe menu – jadłospis dla przedszkola, jadłospis dla żłobka, jadłospis dla szkoły

Menu dla żłobka, jadłospis dla przedszkola i szkoły – wiemy, jak robić to dobrze

Dobrze zbilansowana dieta wpływa na rozwój dziecka już od pierwszych chwil jego życia. Wiemy, jak dużą rolę odgrywają posiłki spożywane w rodzinnym gronie. Nasze wieloletnie doświadczenie pokazuje, jak istotne dla poprawnego rozwoju dziecka jest jadłospis w przedszkolu czy menu w żłobku. Prawidłowe odżywianie jest ważne na każdym etapie życia dziecka, dlatego wkładamy serce w to, aby jadłospisy dla szkół podstawowych były jak najbardziej wartościowe, urozmaicone i uwzględniały wysokiej jakości produkty.

Pożywienie to jeden z najistotniejszych czynników wpływających na rozwój dziecka. Niezależnie od tego, czy są to pierwsze miesiące jego życia, czas opieki w żłobku czy przedszkolu, czy też okres nauki szkolnej, dieta dziecka powinna być zbilansowana, zróżnicowana i oparta na pochodzących z natury produktach. Zabiegamy o to, aby nasze menu były przygotowane zgodnie z wytycznymi dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych. Oto przykład jednego z naszych jadłospisów w wersji premium – tygodniowe menu w przedszkolu.

Dzień Śniadanie II Śniadanie I Danie II Danie Podwieczorek
Poniedziałek Kakao, kanapka z chleba pytlowego z pastą z twarożku, świeże warzywa Przekąska owocowo-warzywna Krem z brokuła Ragout z indyka w sosie pomidorowym, ryż, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka Koktajl owocowy, chrupki kukurydziane
Wtorek Jajecznica, mini kajzerka, świeże warzywa Przekąska owocowo-warzywna Rosół z makaronem Makaron z sosem bolońskim drobiowym, surówka coleslaw Domowe ciasteczka owsiane
Środa Kaszka kukurydziana bananowa na mleku, kanapka z bułki pełnoziarnistej, pieczona szynka, świeże warzywa Przekąska owocowo-warzywna Zupa ogórkowa z ziemniakami Naleśniki z serem, sos jogurtowy, mus owocowy Chałka z masłem i miodem/dżemem
Czwartek Parówka 100% mięsa, kanapka z chleba pełnoziarnistego, świeże warzywa Przekąska owocowo-warzywna Zupa kalafiorowa Filet z kurczaka, kasza pęczak, sos własny, buraczki na ciepło Jogurt truskawkowy z musli, wafelki
Piątek Płatki żytnie na mleku, kanapka z bułki pszennej, pasztet domowy, świeże warzywa Przekąska owocowo-warzywna Zupa pomidorowa Filet rybny w złotej panierce, ziemniaki opiekane/puree, surówka z kwaszonej kapusty Ciasto marchewkowe z nutą cynamonu

Przykład menu dla przedszkola w wersji standardowej:

Dzień Śniadanie I Danie II Danie Podwieczorek
Poniedziałek Płatki jaglane na mleku, kanapka z chleba razowego, szynka wiejska, świeże warzywa Pomidorowa z makaronem Klopsik drobiowy w sosie koperkowym, kasza gryczana, kalafior na parze Kanapki z bułki pszennej, masło orzechowe, słupki warzyw, owoce sezonowe, smoothie marchewkowo-jabłkowe
Wtorek Pudding brzoskwiniowy, kanapka z chleba pytlowego, filet z indyka, świeże warzywa Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami Naleśniki czekoladowe z twarożkiem cynamonowym, sos jogurtowy Kanapka z chleba pełnoziarnistego, pasta jajeczna, owoce sezonowe, słupki warzyw, jabłko pieczone, chrupki kukurydziane
Środa Kakao na mleku, chałka, powidła śliwkowe, słupki warzyw Rosół z makaronem Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem Kanapka z chleba pytlowego, szynka wieprzowa, słupki warzyw, owoce sezonowe, biszkoptowe ciasteczka korzenne
Czwartek Kaszka na mleku, kanapka z chleba graham, jajko na twardo, świeże warzywa Zupa ogórkowa Potrawka drobiowa z mlekiem kokosowym i warzywami, ryż biały, surówka z marchewki i jabłka Kanapka z chleba pełnoziarnistego, polędwica sopocka, słupki warzyw, owoce sezonowe, jogurt naturalny z domową granolą (żłobek – z płatkami kukurydzianymi)
Piątek Płatki żytnie na mleku, kanapki z bułki pszennej, twarożek śmietankowy, świeże warzywa Zupa krem z białych jarzyn, grzanki Makaron farfalle w sosie al pomodoro i żółtym serem Ciasto cytrynowe ze skórką pomarańczy, kanapka z chleba razowego, szynka z kurczaka, owoce sezonowe, słupki warzyw

Dzień Śniadanie I Danie II Danie Podwieczorek
Poniedziałek Płatki na mleku, kanapka z chleba pytlowego, ser żółty, świeże warzywa Zupa jarzynowa Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na ciepło Kanapka z chleba pełnoziarnistego, szynka z indyka, słupki warzyw, owoce sezonowe, koktajl brzoskwiniowy
Wtorek Płatki owsiane na mleku, kanapka z chleba razowego, szynka wiejska, świeże warzywa Pomidorowa z ryżem Kluski leniwe, mus owocowy Kanapki z bułki pszennej, pasta drobiowa domowa, słupki warzyw, owoce sezonowe, galaretka owocowa, herbatniki
Środa Cynamonowa kaszka manna na mleku, kanapka z chleba graham, pasta jajeczna, świeże warzywa Rosół z makaronem Pieczone podudzie z kurczaka / udko trybowane (żłobek), ryż biały, colesław z czerwonej kapusty z kukurydzą Kanapka z chleba pytlowego, polędwica sopocka, słupki warzyw, owoce sezonowe, pancakes z owocami
Czwartek Kakao na mleku, kanapki z bułki pszennej, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem, świeże warzywa Krem z pieczonych warzyw, grzanki Leczo drobiowe z pomidorami, makaron, surówka z młodej kapusty z ogórkiem i koperkiem Kanapka z chleba pełnoziarnistego, szynka z kurczaka, słupki warzyw, pudding z nasionami chia, owoce sezonowe
Piątek Płatki jęczmienne na mleku, kanapka z chleba razowego, kiełbaska żywiecka, świeże warzywa Barszcz ukraiński Filet rybny w złotej panierce, ziemniaki, marchewka na ciepło Kanapka z chleba pytlowego, ser żółty, słupki warzyw, owoce sezonowe, ciasto marchewkowe z cynamonem

 

Menu dla żłobka – ważne początki

Najmłodsi podopieczni potrzebują wiele energii, by móc poznawać świat. Ich rozwój odbywa się za pomocą wszystkich zmysłów. Stąd też szczególnie ważnym aspektem żywienia jest proponowanie dzieciom możliwie różnorodnych potraw. Atrakcyjne smakowo potrawy to absolutna podstawa dobrego jadłospisu dla żłobka. Właściwe menu dla żłobka powinno wspierać rozwój oraz kształtować nawyki żywieniowe, które znajdą odzwierciedlenie w kolejnych latach życia dziecka. Nasz catering dla żłobków to gwarancja, że wszystko to zostanie spełnione.

Czas przedszkola – jadłospis kluczowy dla rozwoju

Co powinno znaleźć się w jadłospisie dla przedszkola? Zabiegamy o to, by przedszkolne menu opierało się przede wszystkim na produktach sezonowych. Podstawa to owoce i warzywa, ale nie tylko. Przygotowywane dla przedszkoli menu w przedszkolu są zgodne z wytycznymi dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych. Dzięki temu dostarczamy dzieciom produkty mięsne, rybne oraz jarskie w odpowiednich proporcjach. A wszystko po to, by zapewnić dzieciom prawidłowy rozwój oraz wspierać ich naturalną odporność. Sprawdź ofertę naszego cateringu w przedszkolu w Warszawie i okolicach.

Dzieci w szkole podstawowej zasługują na wartościowy jadłospis

W okresie szkolnym dzieci potrzebują dużego zasobu energii zarówno do zabawy, jak i zdobywania wiedzy. Ich prawidłowy rozwój fizyczny, intelektualny oraz emocjonalny w dużej mierze zależy od tego, co znajdzie się w szkolnym jadłospisie. Dobór ten nie może być przypadkowy. Jadłospis dla dzieci w szkole przygotowujemy w oparciu nie tylko o najlepszą dostępną wiedzę, ale także pojawiające się trendy w tym obszarze. Dowiedz się więcej o naszym cateringu dla szkół podstawowych.

Zdajemy sobie sprawę, że każde dziecko posiada indywidualne predyspozycje żywieniowe, a jego potrzeby nie mogą być ignorowane. Dlatego też, jeżeli istnieje taka potrzeba dostosowujemy jadłospis do specjalnych wymagań. Na życzenie udostępniamy także inne przykłady naszych menu. Obecnie działamy na terenie Warszawy i okolic, gdzie przygotowujemy zróżnicowane jadłospisy dla żłobków, przedszkoli i szkół podstawowych.

W celu zapoznania się z ofertą zapraszamy do kontaktu

    Imię i nazwisko*
    Email*
    Telefon
    Wiadomość