Tygodniowe menu – jadłospis dla przedszkola, jadłospis dla żłobka, jadłospis dla szkoły
Menu dla żłobka, jadłospis dla przedszkola i szkoły – wiemy, jak robić to dobrze
Dobrze zbilansowana dieta wpływa na rozwój dziecka już od pierwszych chwil jego życia. Wiemy, jak dużą rolę odgrywają posiłki spożywane w rodzinnym gronie. Nasze wieloletnie doświadczenie pokazuje, jak istotne dla poprawnego rozwoju dziecka jest jadłospis w przedszkolu czy menu w żłobku. Prawidłowe odżywianie jest ważne na każdym etapie życia dziecka, dlatego wkładamy serce w to, aby jadłospisy dla szkół podstawowych były jak najbardziej wartościowe, urozmaicone i uwzględniały wysokiej jakości produkty.
Pożywienie to jeden z najistotniejszych czynników wpływających na rozwój dziecka. Niezależnie od tego, czy są to pierwsze miesiące jego życia, czas opieki w żłobku czy przedszkolu, czy też okres nauki szkolnej, dieta dziecka powinna być zbilansowana, zróżnicowana i oparta na pochodzących z natury produktach. Zabiegamy o to, aby nasze menu były przygotowane zgodnie z wytycznymi dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych. Oto przykład jednego z naszych jadłospisów w wersji premium – tygodniowe menu w przedszkolu.
Dzień | Śniadanie | II Śniadanie | I Danie | II Danie | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Kakao, kanapka z chleba pytlowego z pastą z twarożku, świeże warzywa | Przekąska owocowo-warzywna | Krem z brokuła | Ragout z indyka w sosie pomidorowym, ryż, surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka | Koktajl owocowy, chrupki kukurydziane |
Wtorek | Jajecznica, mini kajzerka, świeże warzywa | Przekąska owocowo-warzywna | Rosół z makaronem | Makaron z sosem bolońskim drobiowym, surówka coleslaw | Domowe ciasteczka owsiane |
Środa | Kaszka kukurydziana bananowa na mleku, kanapka z bułki pełnoziarnistej, pieczona szynka, świeże warzywa | Przekąska owocowo-warzywna | Zupa ogórkowa z ziemniakami | Naleśniki z serem, sos jogurtowy, mus owocowy | Chałka z masłem i miodem/dżemem |
Czwartek | Parówka 100% mięsa, kanapka z chleba pełnoziarnistego, świeże warzywa | Przekąska owocowo-warzywna | Zupa kalafiorowa | Filet z kurczaka, kasza pęczak, sos własny, buraczki na ciepło | Jogurt truskawkowy z musli, wafelki |
Piątek | Płatki żytnie na mleku, kanapka z bułki pszennej, pasztet domowy, świeże warzywa | Przekąska owocowo-warzywna | Zupa pomidorowa | Filet rybny w złotej panierce, ziemniaki opiekane/puree, surówka z kwaszonej kapusty | Ciasto marchewkowe z nutą cynamonu |
Przykład menu dla przedszkola w wersji standardowej:
Dzień | Śniadanie | I Danie | II Danie | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Płatki jaglane na mleku, kanapka z chleba razowego, szynka wiejska, świeże warzywa | Pomidorowa z makaronem | Klopsik drobiowy w sosie koperkowym, kasza gryczana, kalafior na parze | Kanapki z bułki pszennej, masło orzechowe, słupki warzyw, owoce sezonowe, smoothie marchewkowo-jabłkowe |
Wtorek | Pudding brzoskwiniowy, kanapka z chleba pytlowego, filet z indyka, świeże warzywa | Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami | Naleśniki czekoladowe z twarożkiem cynamonowym, sos jogurtowy | Kanapka z chleba pełnoziarnistego, pasta jajeczna, owoce sezonowe, słupki warzyw, jabłko pieczone, chrupki kukurydziane |
Środa | Kakao na mleku, chałka, powidła śliwkowe, słupki warzyw | Rosół z makaronem | Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem | Kanapka z chleba pytlowego, szynka wieprzowa, słupki warzyw, owoce sezonowe, biszkoptowe ciasteczka korzenne |
Czwartek | Kaszka na mleku, kanapka z chleba graham, jajko na twardo, świeże warzywa | Zupa ogórkowa | Potrawka drobiowa z mlekiem kokosowym i warzywami, ryż biały, surówka z marchewki i jabłka | Kanapka z chleba pełnoziarnistego, polędwica sopocka, słupki warzyw, owoce sezonowe, jogurt naturalny z domową granolą (żłobek – z płatkami kukurydzianymi) |
Piątek | Płatki żytnie na mleku, kanapki z bułki pszennej, twarożek śmietankowy, świeże warzywa | Zupa krem z białych jarzyn, grzanki | Makaron farfalle w sosie al pomodoro i żółtym serem | Ciasto cytrynowe ze skórką pomarańczy, kanapka z chleba razowego, szynka z kurczaka, owoce sezonowe, słupki warzyw |
Dzień | Śniadanie | I Danie | II Danie | Podwieczorek |
---|---|---|---|---|
Poniedziałek | Płatki na mleku, kanapka z chleba pytlowego, ser żółty, świeże warzywa | Zupa jarzynowa | Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na ciepło | Kanapka z chleba pełnoziarnistego, szynka z indyka, słupki warzyw, owoce sezonowe, koktajl brzoskwiniowy |
Wtorek | Płatki owsiane na mleku, kanapka z chleba razowego, szynka wiejska, świeże warzywa | Pomidorowa z ryżem | Kluski leniwe, mus owocowy | Kanapki z bułki pszennej, pasta drobiowa domowa, słupki warzyw, owoce sezonowe, galaretka owocowa, herbatniki |
Środa | Cynamonowa kaszka manna na mleku, kanapka z chleba graham, pasta jajeczna, świeże warzywa | Rosół z makaronem | Pieczone podudzie z kurczaka / udko trybowane (żłobek), ryż biały, colesław z czerwonej kapusty z kukurydzą | Kanapka z chleba pytlowego, polędwica sopocka, słupki warzyw, owoce sezonowe, pancakes z owocami |
Czwartek | Kakao na mleku, kanapki z bułki pszennej, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem, świeże warzywa | Krem z pieczonych warzyw, grzanki | Leczo drobiowe z pomidorami, makaron, surówka z młodej kapusty z ogórkiem i koperkiem | Kanapka z chleba pełnoziarnistego, szynka z kurczaka, słupki warzyw, pudding z nasionami chia, owoce sezonowe |
Piątek | Płatki jęczmienne na mleku, kanapka z chleba razowego, kiełbaska żywiecka, świeże warzywa | Barszcz ukraiński | Filet rybny w złotej panierce, ziemniaki, marchewka na ciepło | Kanapka z chleba pytlowego, ser żółty, słupki warzyw, owoce sezonowe, ciasto marchewkowe z cynamonem |
Menu dla żłobka – ważne początki
Najmłodsi podopieczni potrzebują wiele energii, by móc poznawać świat. Ich rozwój odbywa się za pomocą wszystkich zmysłów. Stąd też szczególnie ważnym aspektem żywienia jest proponowanie dzieciom możliwie różnorodnych potraw. Atrakcyjne smakowo potrawy to absolutna podstawa dobrego jadłospisu dla żłobka. Właściwe menu dla żłobka powinno wspierać rozwój oraz kształtować nawyki żywieniowe, które znajdą odzwierciedlenie w kolejnych latach życia dziecka. Nasz catering dla żłobków to gwarancja, że wszystko to zostanie spełnione.
Czas przedszkola – jadłospis kluczowy dla rozwoju
Co powinno znaleźć się w jadłospisie dla przedszkola? Zabiegamy o to, by przedszkolne menu opierało się przede wszystkim na produktach sezonowych. Podstawa to owoce i warzywa, ale nie tylko. Przygotowywane dla przedszkoli menu w przedszkolu są zgodne z wytycznymi dotyczącymi żywienia dzieci w placówkach oświatowych. Dzięki temu dostarczamy dzieciom produkty mięsne, rybne oraz jarskie w odpowiednich proporcjach. A wszystko po to, by zapewnić dzieciom prawidłowy rozwój oraz wspierać ich naturalną odporność. Sprawdź ofertę naszego cateringu w przedszkolu w Warszawie i okolicach.
Dzieci w szkole podstawowej zasługują na wartościowy jadłospis
W okresie szkolnym dzieci potrzebują dużego zasobu energii zarówno do zabawy, jak i zdobywania wiedzy. Ich prawidłowy rozwój fizyczny, intelektualny oraz emocjonalny w dużej mierze zależy od tego, co znajdzie się w szkolnym jadłospisie. Dobór ten nie może być przypadkowy. Jadłospis dla dzieci w szkole przygotowujemy w oparciu nie tylko o najlepszą dostępną wiedzę, ale także pojawiające się trendy w tym obszarze. Dowiedz się więcej o naszym cateringu dla szkół podstawowych.
Zdajemy sobie sprawę, że każde dziecko posiada indywidualne predyspozycje żywieniowe, a jego potrzeby nie mogą być ignorowane. Dlatego też, jeżeli istnieje taka potrzeba dostosowujemy jadłospis do specjalnych wymagań. Na życzenie udostępniamy także inne przykłady naszych menu. Obecnie działamy na terenie Warszawy i okolic, gdzie przygotowujemy zróżnicowane jadłospisy dla żłobków, przedszkoli i szkół podstawowych.
W celu zapoznania się z ofertą zapraszamy do kontaktu