
Popularne błędy żywieniowe u dzieci
Błędów żywieniowych trzeba bezwzględnie unikać. Nie należy szukać sposobów, by je omijać. Najlepszym krokiem jest wdrożenie prawidłowych nawyków tak, aby nie trzeba było walczyć z błędami – to później najtrudniejsze. Dlatego przyswojenie sobie takich zasad będzie pierwszym krokiem do tego, aby się z tym uporać.
Najczęściej popełniane błędy żywieniowe:
- zbyt małe spożycie żółtych, czerwonych i pomarańczowych warzyw (zastępują je frytki);
- omijanie I śniadań;
- długie przerwy między posiłkami;
- zbyt wczesne wprowadzanie słodyczy lub słodkich przekąsek do diety, a następnie nadmierne ich spożycie;
- niekontrolowane zwiększanie ilości przekąsek nagradzanie dzieci smakołykami nadmierne spożycie produktów o niskiej wartości odżywczej, tzw. źródeł „pustych” kilokalorii;
częste spożycie napojów słodzonych; - jedzenie przed snem;
- zbyt niskie spożycie produktów będących źródłami witaminy D przy zbyt wysokim spożyciu sodu (zawartego w pieczywie, słonych przekąskach).