Przepis na: Ciasto z jablkiem

Szef kuchni poleca: Ciasto z jabłkiem

Przepis na: Ciasto z jabłkiem

  • jabłko sałatkowe świeże oczyszczone 130g
  • cukier kryształ 160g
  • cukier waniliowy 10g
  • mąka pszenna 200g
  • proszek do pieczenia 10g
  • mleko 125g
  • 2 jaja
  • olej 100g

Do miski wrzucamy jaja, cukier kryształ i cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie do miski dodajemy odpowiednią ilość proszku do pieczenia, mąki pszennej, mleka, oleju i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wylewamy wyrobioną masę do wysmarowanej blaszki. Jabłka kroimy w drobne cząstki i układamy równomiernie na cieście. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy w temp 160ºC – opcja pieczenie przez 40 min. Upieczone ciasto studzimy. Schłodzone ciasto porcjujemy i dekorujemy owocami.

Smacznego!