Truskawki w diecie małego dziecka
Pora na truskawki! Warto więc odważnie korzystać z możliwości wkomponowania tych owoców w codzienne posiłki i dostarczyć organizmowi większej dawki niezbędnych składników odżywczych i mineralnych, a także spróbować nietypowych połączeń z innymi produktami. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim odżywcze. Proponuję kilka zestawów. Który jest dla was najciekawszy? Co kryją w sobie tzw. poziomki ananasowe?
Truskawki w diecie dziecka – co powinieneś wiedzieć?
Zawierają pokaźną ilość witamin z grupy B (dobry nastrój), żelaza (niweluje zmęczenie), wapnia (dba o kości), potasu (prawidłowa czynność serca) oraz magnezu (uodparnia na stres). Mają także dużo błonnika zapobiegającego m.in. zaparciom oraz bromelinę – enzym wspomagający redukcję masy ciała. Soczystą, czerwoną barwę zawdzięczają antosscyjanom – barwnikom o szerokim działaniu prozdrowotnym: m.in. zwiększają przyswajalność kwasu askorbinowego (witaminy C) uszczelniającego naczynia krwionośne. Prof. Paul Thornalley (Warwick, Wielka Brytania) wraz z zespołem udowodnił ponadto, że wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie NRF 2, zwiększające aktywność procesów obronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki NRF 2 w organizmie obniża się zawartość tłuszczów i frakcji cholesterolu LDL – „złego”, co jak wiadomo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca.
W ramach ciekawostki – najbardziej popularny dzisiaj deser – truskawki z bitą śmietaną – pierwszy raz podano na polecenie cara Piotra I z dynastii Romanowów. Tego rarytasu władca zażyczył sobie w środku rosyjskiej zimy, co zostało odznaczone w historii sztuki kulinarnej tytułem „Truskawki a’la Romanow”. Jednak źródła milczą o tym, skąd wzięto wówczas świeże owoce…
Dla łakomczuchów – truskawki z chmurką z bitej śmietany deserowej, płatkami migdałowymi i startą czekoladą gorzką. Dla odważnych – truskawki z serem kozim, czarnym pieprzem i świeżą bazylią. Dla mięsożernych – truskawki z pieczoną jagnięciną. Dla odkrywców – truskawki z serem mascarpone i szczypiorkiem. Dla maluchów – kajzerka z masłem i truskawkami. Dla koneserów – truskawki z balsamico, miętą i mgiełką z cukru pudru. Dla sportowców – koktajl z truskawek, banana, kefiru i płatków owsianych. Dla dbających o linię – świeży szpinak, truskawki, oliwa, sezam.