Zdrowe, pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dziecka posiłki to warunek konieczny nie tylko dla jego dobrego samopoczucia, ale i rozwoju, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na jakość posiłków, które przyczynią się do tego, iż rzadziej będzie chorować, lepiej uczyć i sprawiać mniej kłopotów wychowawczych.

Dietetyk - Eduservice

Organizm dziecka różni się od dorosłego, dlatego też potrzebuje zupełnie innych wartości odżywczych. Ponieważ dzieci rosną i rozwijają się zarówno fizycznie, jak i umysłowo, wymagają szczególnych zasad żywieniowych. Dlatego też tak ważne jest, aby dieta dla dzieci i młodzieży była jak najbardziej zróżnicowana i zbilansowana pod względem składników odżywczych, zapewniając im prawidłowe rozwijanie się i wzmacniając ich naturalną odporność.

Dzieci charakteryzują się znacznie szybszą przemianą materii, a co za tym idzie, wymagają większego spożycia kalorii niż osoby dorosłe. Należy jednak mieć na uwadze, aby spożywane przez nie posiłki były wystarczająco pożywne. Codzienna dieta dla dzieci powinna być także urozmaicona, stale wzbogacana o świeże składniki sezonowe. Dzięki temu już od najmłodszych lat dzieci poznają smaki nowych produktów, jednocześnie kształcąc swój gust kulinarny. Potrawy powinny być atrakcyjne wizualnie i smakowo, aby zachęcały dzieci do ich skosztowania.

Prawidłowe żywienie dzieci polega na:

  • spożywaniu 5ciu posiłków dziennie w odstępach co 3-4 godziny
  • dostarczeniu świeżych, sezonowych i zróżnicowanych składników
  • codziennym spożywaniu produktów zbożowych, mlecznych, mięsnych i rybnych, a przede wszystkim warzyw i owoców
  • piciu dużej ilości wody

 

Dlatego jeśli reprezentujesz lub prowadzisz żłobek, przedszkole lub szkołę – zadbaj o zdrowy, profesjonalny catering w Twojej placówce edukacyjnej.