Szef kuchni poleca: Ciasteczka owsiane
Przepis na: Ciasteczka owsiane
- płatki owsiane 200g
- cukier 50g
- cukier waniliowy 15g
- mąka pszenna 100g
- rodzynki 25g
- proszek do pieczenia 10g
- woda 100g
- jaja 100g
-
masło 60g
W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy płatki owsiane i cukier. Mieszamy i prażymy, aż do roztopienia się cukru (ok. 2-3 minuty). Stale mieszamy bo płatki łatwo się przypalają. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do płatków uprażonych z cukrem, dodajemy jajka i cukier waniliowy, a na koniec rodzynki. Dokładnie mieszamy nie przerywając prażenia. Zmniejszamy ogień i powoli dolewamy wodę – aż cała się wchłonie. Z powstałej masy formujemy kulki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze (lub na papierze do pieczenia) i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (temp. 200 ºC) przez 10-15 minut.
Smacznego!