Szef kuchni poleca: Kotlecik pożarski
Przepis na: Kotlecik pożarski
Składniki:
- mięso mielone z kurczaka
- bułka namoczona wyciśnięta
- jaja
- cebula
- olej
- czosnek granulowany
- musztarda stołowa
- natka pietruszki
- sól i pieprz czarny
Oczyszczoną cebulę kroimy na pół, polewamy olejem i pieczemy przez 15 min. Olej odlewamy, a cebulę po ostygnięciu mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Bułkę suchą, moczymy przez 2 godz. w chłodnej przegotowanej wcześniej wodzie i odsączamy. Następnie mielimy mięso i wyciśniętą bułkę.
W misce umieszczamy zmieloną masę (mięso, bułkę i cebulę) dodajemy jaja.
Następnie drobno siekamy natkę pietruszki i wrzucamy do masy wraz z musztardą, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem czarnym i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego!