Kulki ryżowe w liściu sałaty z bukietem warzyw

Szef kuchni poleca: Kulki ryżowe w liściu sałaty z bukietem warzyw

Przepis na: Kulki ryżowe w liściu sałaty z bukietem warzyw

Składniki

Kulki

  • 30 dag ryżu
  • 1 jajko
  • 30 dag mięsa mielonego
  • liście zielonej sałaty
  • sól pieprz

Bukiet warzyw

  • 1 sztuka brokuły – róże
  • 1 sztuka papryki
  • 0,30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • pół puszki ananasa w syropie

 

Jak to zrobić?

Ryż podgotować, tak by był na wpół ugotowany, wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić. Uformować kulki i każdą zawinąć w listek sałaty. Kulki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy nasze kulki będą dochodzić zaczynamy przygotowywać warzywa. Do rondla, z rozgrzaną oliwą, wrzucamy pokrojone  warzywa i smażymy je przez jakieś 5 – 7 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki kiszone i smażymy kolejne 3-4 min. Kroimy ananasy i wrzucamy do warzyw, dodajemy sok z ananasa. Całość dusimy jakieś 7 min.

Smacznego!