Szef kuchni poleca: Kulki ryżowe w liściu sałaty z bukietem warzyw
Przepis na: Kulki ryżowe w liściu sałaty z bukietem warzyw
Składniki
Kulki
- 30 dag ryżu
- 1 jajko
- 30 dag mięsa mielonego
- liście zielonej sałaty
- sól pieprz
Bukiet warzyw
- 1 sztuka brokuły – róże
- 1 sztuka papryki
- 0,30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- pół puszki ananasa w syropie
Jak to zrobić?
Ryż podgotować, tak by był na wpół ugotowany, wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić. Uformować kulki i każdą zawinąć w listek sałaty. Kulki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy nasze kulki będą dochodzić zaczynamy przygotowywać warzywa. Do rondla, z rozgrzaną oliwą, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy je przez jakieś 5 – 7 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki kiszone i smażymy kolejne 3-4 min. Kroimy ananasy i wrzucamy do warzyw, dodajemy sok z ananasa. Całość dusimy jakieś 7 min.
Smacznego!