Szef kuchni poleca: Świderki z indykiem
Przepis na: Świderki z indykiem
Składniki
- 200 ml przecieru pomidorowego
- kostka rosołowa
- 20 dag makaronu świderki
- 20 dag mięsa z indyka
- 10 dużych pieczarek
- cebula
- po 4 łyżki kwaśnej śmietany
- i startego żółtego sera
- 3 łyżki oleju
- tymianek, sól
Jak to zrobić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, umieścić w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową i przecier pomidorowy zalać 2 szklankami wody, zagotować. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na oleju, zalać przygotowanym sosem pomidorowym i poddusić. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, obraną cebule posiekać i dodać z mięsem do makaronu. Całość delikatnie wymieszać, poruszyć tymiankiem, polać śmietaną oraz posypać startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Smaczneg!