
Szef kuchni poleca: Zielona zupa krem
Przepis: Zielona zupa krem
Składniki
- 1 cebula
- 3 duże kalarepy
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka buliony warzywnego
- kilka rzodkiewek
- 2 pęczki trybuli
- 125 g kremówki
- sól, pieprz
Jak to zrobić?
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Kalarepę i ziemniaki obrać i umyć, a następnie pokroić w kawałki. Tłuszcz roztopić, poddusić na nim cebulę. Dolać ziemniaki i kalarepę. Podlać 750 ml wody i zagotować. Dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować ok. 20 minut. Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plastry. Trybulę umyć i posiekać, po czym dodać do zmiksowanej zupy. Doprawić solą i pieprzem. Kremówkę lekko ubić, dodać do zupy i wszystko razem zmiksować. Można udekorować rzodkiewką i listkiem trybuli.
Smacznego!